lauantai 12. heinäkuuta 2014

Uusi ympäristönsuojelulaki voimaan 1. syyskuuta

Tasavallan presidentti vahvisti tänään uuden ympäristönsuojelulain, joka tulee voimaan 1. päivänä syyskuuta 2014. Samalla tulee voimaan uusi ympäristönsuojeluasetus.

Ympäristönsuojelulaki on ympäristön pilaantumisen ehkäisemistä koskeva yleislaki. Sitä sovelletaan toimintaan, josta aiheutuu tai saattaa aiheutua ympäristön  Tiny Akutpilaantumista.

Uuden lain myötä teollisuuspäästödirektiivi tuli osaksi kansallista lainsäädäntöä. Näin parhaan käyttökelpoisen tekniikan käyttämisestä tuli oikeudellisesti sitova velvoite päästötasojen osalta. Soiden luontoarvot otetaan huomioon lupaharkinnassa aiempaa paremmin. Uudistuksen tavoitteena on myös tehostaa ympäristönsuojelun lupamenettelyä ja lupien valvontaa. Valvontaa suunnataan erityisesti sinne, missä se ympäristön pilaantumisen vaaran vuoksi on perustelluinta.  Lisäksi valvonnasta tuli osin maksullista.

Ympäristönsuojeluasetusta viimeistellään parhaillaan.

Ympäristönsuojelulainsäädännön kokonaisuudistus jatkuu. Tavoitteena on erityisesti sujuvoittaa ympäristölupamenettelyjä ja purkaa luparuuhkia. Tarkoitus on antaa asiaa koskeva hallituksen esitys vielä syyskaudella. Samaan hallituksen esitykseen on tarkoitus sisällyttää myös ympäristöluvan ja maa-ainesluvan yhdistäminen samaan käsittelyyn.

Hyväksyessään lain eduskunta edellytti, ettäToshiba Akuthallitus turvaa ympäristölupien joutuisaan käsittelyyn riittävät voimavarat sekä saattaa kiireellisesti valmiiksi uudistuksen, jolla ympäristölupamenettelyjä tehostetaan, kevennetään ja nopeutetaan sekä ympäristönsuojelulain muutoksenhakujärjestelmää uudistetaan selvittämällä valitusluvan käyttöönoton mahdollisuus. Hallituksen on huolehdittava valvontamaksuista kertyvien maksutulojen ohjaamisesta elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa tosiasiallisesti valvonnan käyttöön vähentämättä muuta valvonnan rahoitusta.

Eduskunta edellytti myös, että hallitus saattaa mahdollisimman pian voimaan asetuksen, jolla säädetään tarkemmin ympäristönsuojelulain 13 §:ssä tarkoitetusta merkittävästä luonnontilan muutoksesta siten, että se vastaa valtioneuvoston soidensuojelua koskevan periaatepäätöksen mukaisia luonnontilaisuusasteikon 0-2 luokan soita (vähintään osittain ojitetut ja luonnontilaansa muutoin menettäneet suot).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti