keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

UNEAn ensimmäisessä kokouksessa esillä muun muassa kemikaalit ja jätteet

YK:n ympäristökokouksen ensimmäinen istunto UNEA-1 (United Nations Environment Assembly of UNEP) järjestettiin Nairobissa 23.-27.6.2014. UNEA on korkein ympäristöasioissa YK-tasolla kokoontuva elin. Suomi voi kaiken kaikkiaan olla tyytyväinen kokouksen lopputuloksiin.
 

Poskiparta ja Haavisto

PHILIPS Akut Suomen delegaatio YK:n ympäristökokouksessa Nairobissa 2014. Lähde: Pekka Haaviston Facebook-profiili

Kokouksessa oli yhteensä yli 1200 osallistujaa, mukaan lukien 160 jäsenvaltion ja tarkkailijajäsenen korkean tason valtuuskunnat. UNEAssa neuvoteltiin ja hyväksyttiin yhteensä 18 päätöstä ja päätöslauselmaa. Maailmanlaajuisen ympäristöhallinnon vahvistamisen kannalta keskeiset päätöslauselmat koskivat mm. kemikaalien ja jätteiden hallintaa, tieteen ja politiikan vuoropuhelua, maailman ympäristön tilan arviointityötä sekä ilmanlaatua. Nousevia aiheita edistettiin päätöslauselmilla villieläinten laittomasta kaupasta ja merten muovijätteistä.

Ministerikeskustelujen kaksi teemaa, globaalit kestävän kehityksen tavoitteet (SDGt) ja Post-2015 sekä laiton villieläinkauppa ovat ajankohtaisia aiheita, joten keskustelu oli vilkasta. Kokouksen loppuasiakirjaan ei kuitenkaan saatu kirjattua kuin muutama keskeinen viesti vahvasta ympäristöulottuvuudesta laajemmassa kestävän kehityksen yhteydessä ja Post 2015-prosessissa. Loppuasiakirja sisältää muilta osin tärkeitä kannanottoja maailmanlaajuisen ympäristöyhteistyön lujittamiseksi. UNEPin rooli korostuu valtioiden välisten sopimusten neuvottelujen edistäjänä ja ympäristötiedon tuottajana päätöksentekijöille. Neuvottelut venyivät perjantai-iltaan ja viisi jäsenmaata ilmoitti tyytymättömyytensä loppuasiakirjaan kokouksen päätösosuudessa. Tyytymättömyys johtui yhteisiä mutta eriäviä vastuita koskevan periaatteen (CBDR) poisjättämisestä loppuasiakirjasta. Asiaa edeltänyt poliittinen keskustelu UNEAssa ennakoi vaikeita neuvotteluja Post 2015-prosessissa.

Suomen valtuuskuntaa johtivat kehitysministeri Pekka Haavisto ja ympäristöministeriön valtiosihteeri Katariina Poskiparta. Suomen tuen lähes tuplaantuminen UNEPin ympäristörahastoon sai ansaittua huomiota kokouksessa.


Seuraava UNEAn istunto järjestetään 23.-27.5.2016. Suomi jatkaa tukeaan UNEPin vahvistamiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti