sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Uudistuksia rakennustuotteiden CE-merkinnässä ja kansallisessa varmennustodistuksessa

Rakennustuotteiden CE-merkintään liittyvä suoritustasoilmoitus on uudistunut. Euroopan komissio on muuttanut rakennustuoteasetuksen liitteitä III ja V. Suomi on ollut aktiivisesti vaikuttamassa muutoksiin, joiden tavoitteena on helpottaa suoritustasoilmoituksen tekemistä.

Tavoitteena helpottaa suoritustasoilmoituksen tekoa

CE-merkintä on koko EU:n alueella käytössä oleva tuotehyväksyntä, jolla valmistaja vakuuttaa, että rakennustuotteen ominaisuudet ovat eurooppalaisen harmonisoidun tuotestandardin tai eurooppalaisen teknisen hyväksynnän mukaiset.

CE-merkinnän suoritustasoilmoituksen liite III sisältää mallin, jonka mukaan rakennustuotteen suoritustasoilmoitus on jatkossa laadittava. Uusi 31. toukokuuta käyttöön tullut malli ottaa aiempaa paremmin huomioon sellaiset rakennustuotteet, joita ei valmisteta suurina sarjoina. Suoritustasoilmoituksessa voidaan viitata tuotteen tuotantoasiakirjoihin tai rakenteellisiin mitoituslaskelmiin eikä niitä tarvitse liittää suoritustasoilmoitukseen, jos kyseinen tieto on jo sekä valmistajalla että tuotteen loppukäyttäjällä.

Suoritustasoilmoituksen liite V sisältää päivitetyt suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmät. Kesäkuun 16. päivä uudistuneessa liitteessä otetaan huomioon aiemmasta poiketen eurooppalaisen teknisen arvioinnin eli ETA:n perusteella CE-merkittävät tuotteet. Lisäksi Suomen ehdotuksesta perusominaisuuksiin liittyvä äänen absorbtio on muutettu laajemmaksi käsitteeksi akustinen suoritustaso.

Komissio on myös antanut asetuksen edellytyksistä, jotka koskevat rakennustuotteiden suoritustasoilmoituksen julkaisemista verkkosivuilla: Suoritustasoilmoituksen sisältöä ei voida muuttaa sen jälkeen, kun ilmoitus on julkaistu. Verkkosivua on pidettävä jatkuvasti yllä, ja suoritustasoilmoituksen on oltava 10 vuotta saatavilla maksutta. Valmistajien on varmistettava, että tuote tai tuote-erä on yhdistettävissä verkkosivulla olevaan suoritustasoilmoitukseen tuotetyypin yksilöllisellä tunnisteella. Asetus tuli voimaan 24. helmikuuta.

CE-merkintä on ollut pakollinen suurelle osalle rakennustuotteita 1.7.2013 alkaen.

Kansallisten varmennustodistusten myöntäminen voi alkaa

Ympäristöministeriö on julkaissut verkkosivuillaan ensimmäiset arviointiperusteet varmennustodistusten myöntämistä varten. Varmennustodistus on valmistajalle vapaaehtoinen ja vain Suomessa käytössä oleva tapa osoittaa rakennustuotteen kelpoisuus rakentamisessa käytettäväksi silloin, kun rakennustuotetta ei CE-merkitä EU:n rakennustuoteasetuksen perusteella eikä tuotteelle voida myöntää vapaaehtoista kansallista tyyppihyväksyntää.

Arviointiperusteiden myöntäminen on nyt mahdollista seuraavissa tuoteryhmissä:

  1. Paalujen kalliokärjet ja paalujen jatkokset (AVCP 2+)
  2. Kevytbetonielementit (AVCP 2+)
  3. Puurakenteiset seinä-, alapohja-, välipohja- ja yläpohjaelementit (mekaaniset liittimet AVCP 2+ ja liimaliitoksilla kootut kantavat elementit AVCP 1)
  4. Sormijatkettu rakennesahatavara (AVCP 1)
  5. Kaksi-, kolme-, neljä- tai viisilamelliset liimapuupalkit ja -pilarit (AVCP 1)
  6. Puurakenteiden vetorasitetut ja liimatut terästanko tai ruuviliittimet (AVCP 1)
  7. Puurakenteiden leikkausrasitetut kiinnittimet ja liittimet (AVCP 2+)
  8. Porrastuotejärjestelmät (AVCP 2+)
  9. Palosuojatuotteet ja -tarvikkeet (AVCP 1)
  10. Kattopollarit sekä talotikkaat, lumiesteet ja katon vaakaturvakiskot (AVCP 2+)
  11. Höyrynsulkuteipit ja muut tiivistystarvikkeet (AVCP 2+)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti